Vše se odvíjí od toho, jaký typ používáte a kolik porcí espressa připravíte měsíčně. Nejdůležitější však je vědět, že ne vždy se vyplácí kupovat speciální tablety a přípravky na čištění. Ke stejnému výsledku se můžete propracovat i levněji. Důležitá je však důslednost a pravidelnost.
Obecně platí pravidlo, že při čištění je třeba ze stroje odstraňovat tři různé druhy nečistot – vodní kámen vysrážený z tvrdé vody, olejové usazeniny ze samotné kávy a připálené zbytky mléka ve zpěňovací trysce.
Čím méně pozornosti jim věnujete při rutinním čištění po použití, tím více je třeba dbát na čištění při pravidelných cyklech údržby.
Vodní kámen může kávovar poškodit
Pokud klesá průtok vody a příprava espressa trvá déle než obvykle, je více než zřejmé, že jste údržbu zanedbali. Příčinou jsou usazeniny vápníku, které nehledejte pouze v zásobníku na vodu. Tvoří se hlavně tam, kde voda prochází varem – v bojleru, tlakovém čerpadle a vnitřním oběhu systému. Čím tvrdší vodu používáte, tím by měly být intervaly čištění častější. Proto se doporučuje používání filtračních konvic a změkčovačů.
Jak odstranit vodní kámen?
Existují dva druhy přípravků pro domácí espresso stroje, se kterými se na pultech prodejen můžete setkat. Ty levněji obsahují pouze kyselinu citrónovou, kterou koupíte za zlomek ceny v čisté formě v jakémkoli obchodu s potravinami.
Kvalitnější přípravky ji kombinují s kyselinou mléčnou, aby byly méně agresivní ke kovům, které se nacházejí uvnitř stroje. Výsledky čištění jsou však prakticky k nerozeznání. Investovat do speciálních přípravků se nevyplácí.
Chcete-li z kávovaru odstranit všechny usazeniny pocházející z tvrdé vody, připravte slabý roztok kyseliny citrónové, vlijte jej do zásobníku na vodu a nechte jej procházet celým systémem tak, jako byste připravovali espresso. Vodu na výstupu zachytávejte a vylévejte, abyste si nezpůsobili malou potopu. Tento postup opakujte, dokud nebudete s výsledkem spokojeni.
Vyvarujte se použití octa. Nejenže zanechává uvnitř kávovaru pachy, kterých se zbavíte jen s obtížemi, ale při vysoké teplotě může při opakovaném čištění poškodit bojler. Vodního kamene se můžete zbavit i prostřednictvím slaného roztoku, v domácnostech se však tato metoda příliš nepoužívá.
Jak odstranit olejové povlaky z kávy?
Určitě jste si všimli, že na některých částech se postupně vytváří světle hnědý film.
Jedni tvrdí, že zlepšuje chuť a aroma kávy, jiní si uvědomují, že nejde o nic jiného, než přepálený olej z kávy, který je původcem lahodné krémové pěny na espressu.
Při čištění si pomůžete kuchyňským saponátem na nádobí, zubním kartáčkem a jemnou houbou. Důležitá je pravidelné čištění, jinak se může stát, že se filmu už nikdy nezbavíte. Nehledejte jej však pouze na sítkách a výtocích páky. Věnujte pozornost také bajonetu espresso stroje, ve kterém se nachází těsnění. Pravidelné čištění tohoto prostoru rozhodně není na škodu.
Jak se zbavit připáleného mléka?
Používáte-li zpěňovací trysku pro přípravu cappuccina či latte, důležité je po každém zpěňování mléka podsunout nádobu s čistou vodou a celý systém propláchnout.
Shořelé zbytky mléka při opakovaném zpěňování degradují výslednou kvalitu nahořklým podtónem, který k mléku rozhodně nepatří. Po každém použití trysky by mělo následovat důsledné čištění. U kovových trysek není co řešit, u plastových a gumových proveďte demontáž a čištění saponátem.
Možná jste si všimli v nabídce prodejců speciálních tablet a přípravků s obsahem enzymů. Právě ty se dokáží popasovat se zanedbanými zbytky mléka a odstranit je, pokud kuchyňský saponát nepomáhá. Investice se vyplatí, levnější alternativu nenajdete.
A co těsnění?
Existují pouze dvě pravidla, která vám pomohou zbytečně nezkracovat životnost těsnění.
Prvním je vytáhnout páku ze stroje ihned po přípravě espressa. Druhým pravidlem je neutlačovat kávu více, než je nutné.
Kvalita krémy padá výrazně dolů a namáhání těsnění neúnosně roste. Voda se snaží dostat ven cestou nejmenšího odporu.
Kde není čas na údržbu, tam patří kapsle
Ne všichni si najdou čas na pravidelnou údržbu espresso stroje.
Ti by měli vědět, že stroje používající místo kávy kapsle se obejdou s nižší investicí času. To proto, že samotná kapsle při každé přípravě nápoje nahrazuje část stroje, která by jinak vyžadovala údržbu. Je však třeba počítat s vyššími provozními náklady.
Naopak plně automatické stroje, které začínají mletím kávy a končí přípravou espressa, většinou trvají na tom, aby byl spuštěn režim čištění vždy, po určitém počtu cyklů. Automaticky se zablokují, aby se na údržbu nezapomnělo.